Skip to content

Digitalisering van de maakindustrie in de praktijk

Digitaal up-to-date

De maand december is een uitgelezen maand om de balans in jouw bedrijf op te maken. Wat is er allemaal gebeurd dit jaar? Welke stappen zijn er gezet? Welke successen zijn er gerealiseerd en welke uitdagingen liggen er nog?

Ook bij Smart Industry maken wij de balans op. Welke maakbedrijven hebben al flinke stappen gezet met digitaliseren? Welke bedrijven zijn hiermee gestart of willen hiermee starten? En hoe kunnen wij nog meer organisaties informeren, inspireren en ondersteunen om de stap te zetten naar een optimaal gedigitaliseerde onderneming.

Praktijkverhalen van digitalisering in het bedrijf

In dit blog blikken wij terug op digitaliseringsstappen die zijn gezet bij verschillende maakbedrijven. Zo vertellen ze welke uitdagingen ze in het digitaliseringsproces zijn tegengekomen en wat het ze heeft opgeleverd.

Wellicht inspireren deze praktijkverhalen jou om jouw bedrijf ook (weer) onder de loep te nemen en te kijken of er onderdelen zijn die (nog) verder kunnen worden gedigitaliseerd. Om daarmee jouw onderneming en de complete Nederlandse maakindustrie bestand te maken voor huidige en toekomstige ontwikkelingen en uitdagingen.

Ga gelijk naar:

Voorspellen van onderhoud

Data om onderhoud op kranen te voorspellen

Noah le Roy derdejaars Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam heeft voor zijn stage een sensor ontwikkeld voor op kranen van Techport-bedrijf Montarent. Deze sensor verzamelt zelfstandig data waardoor het voor het bedrijf mogelijk is om het onderhoud van de kranen te voorspellen. Lees hier meer over de Proof of Concept die Noah ontwikkelde. 

EVDZ4813-Smartindustry-sceltaSlim koelsysteem zorgt voor inzicht en procesverbetering 

Scelta Umami uit Beldfeld (bij Venlo) produceert ‘Umami’ uit champignon concentraat. De fabriek kon in 2019 de grote vraag niet aan en daardoor is Scelta in 2019 begonnen met verbouwen. Door te vernieuwen kon de productie verdubbeld worden. Het koelsysteem werd vervangen en smart gemaakt met behulp van de technologie van Cool Industries. Technisch Manager van Scelta Umami Geert Michiels vertelt samen met Maarten Wijffelaars van Cool Industries hoe het koelsysteem ze nu ontzorgd en wat het ze allemaal heeft opgeleverd. 

Verduurzaming / Circulair ondernemen

Hollander Techniek: Langetermijnvisie voor circulariteit

Hollander Techniek in Apeldoorn is een technische dienstverlener met meer dan 550 medewerkers. Ze helpen hun klanten met het meer duurzaam en circulair maken van hun productieprocessen. Bij beddenfabrikant Auping bijvoorbeeld is Hollander Techniek betrokken bij het circulair inrichten van het productieproces. Hierbij neemt zij de robotisering en de automatisering van de productielijn voor haar rekening. Lees hier meer over hun duurzame concepten.

 

Cleanroom Connect: verduurzamen van transport tussen cleanrooms

De Reuselse ondernemer Johan Faes is met zijn gelijknamige bedrijf een van de hofleveranciers van verpakkingen voor de Brabantse hightechindustrie. Zijn onderneming speelt dan ook een belangrijke rol in de overgang van de huidige wegwerp economie naar een circulaire economie in 2050. Met een nieuw logistiek systeem dat voorlopig nog Cleanroom Connect heet, wil Faes producenten als ASML en Thermo Fisher verlossen van duizenden kilo’s plastic die jaarlijks in de kliko verdwijnen. Lees hier hun verhaal.

CESI Supply - Circulair en smart in de toeleveringsketen

Hoe kunnen metaal – en elektronische toeleveranciers (in keten van apparatenbouw, machinebouw en hightechindustrie) worden betrokken bij de circulaire transitie in de maakindustrie? Dat staat centraal in het project CESI Supply. Onderzocht zal worden waar toeleveranciers nu staan op de circulaire/smart industry ladder en hoe hun huidige positie, ambitie en netwerk kan leiden tot een bedrijfseconomisch gezonde bijdrage aan slimme, circulaire strategieën en activiteiten. Daarmee werken aan toekomstbestendigheid en concurrentievermogen, van zichzelf en de hele bedrijfstak. Lees hier meer over het CESI Supply project.

JOZ circulair ondernemenCirculair ondernemen voor melkveehouders

Jan Oostwouder uit ’t Zand, oprichter van JOZ bedacht een systeem dat het werk makkelijker maakte: een lopende band waarmee de mest afgevoerd werd. Deze mestrobot kreeg naam en faam over de grens. Inmiddels is er weer een nieuwe mestrobot op de markt gebracht én biedt het bedrijf verschillende diensten om het melkveehouders zo makkelijk mogelijk te maken: van robots die voer aanschuiven tot het bedenken van oplossingen die de stikstofuitstoot verlagen. Met recht noemen ze zich ‘home of the clean stable’. Lees hier meer over deze mestrobots en hoe ze een bijdrage leveren aan circulair ondernemen.

Jasa Packaging Solutions: plasticvrije verpakkingswijze

JASA staat bekend als een vernieuwend bedrijf. Niet voor niks won het de 2019 NL Packaging Award voor hun “Bag to Paper™”-innovatie. Een plasticvrije verpakkingswijze voor producten die tot die tijd altijd in plastic werden verkocht. Zij hebben een manier ontwikkeld om papieren verpakkingen te sluiten met het etiket. Deze labeltechniek maakt plastic overbodig. Lees hier meer over hun duurzame verpakkingstechnieken.

ZTI Smart MachinesZTI Smart Machines: Maatschappelijk en duurzaam ondernemen

Hans Keijzer, directeur en eigenaar van ZTI, werkt met meerdere machinebouwers in Noord-Holland aan een innovatieve en toekomstbestendige Noord-Hollandse machinebouwindustrie. De focus ligt bij ZTI smart machines op zorgvuldig gebruik van grondstoffen, de reductie van afval en daarnaast op een hoog rendement voor de gebruiker. Lees hier het interview dat Smart Industry Hub Noord-West hierover hadden met Hans.

3D printing

AddCat: 3D metaal printen en effectieve luchtzuiveringstechniek

Bedrijven, omwonenden en overheden willen graag een emissie reducerend systeem met hoge reductiepercentages wat betaalbaar én onderhoudsvriendelijk is. AddCat uit Geldrop koppelt de beste luchtzuiveringstechniek (95% verwijdering van schadelijke componenten) aan de beste businesscase voor de klant. De effectieve luchtzuiveringstechniek zorgt voor een hoog reductiepercentage door de koppeling van 3D metaal printen aan oxidatie-katalyse. 3D printen biedt veel ontwerpvrijheden en daarmee ook nieuwe mogelijkheden voor sterke procesoptimalisatie en ongeëvenaarde prestaties van de katalytische reactoren van AddCat. Zo kan AddCat een breed spectrum aan ongewenste verbindingen verwijderen, inclusief ammoniak, stank en methaan. Lees hier meer.

Robotisering

Robotisering en automatisering gaan hand in hand bij Veros Metaalwerken

Robotisering vergt een vergaande transitie binnen een onderneming. Het is niet even simpel een kwestie van een robot aanschaffen en de productie kan beginnen. Oscar Fränzel van Veros Metaalwerken weet daar als geen ander over mee te praten. Boost Smart Industry ging hierover met hem in gesprek.

vandegrijp-smitzhVandeGrijp: Inspirator op het gebied van robotisering en digitalisering

Automatisering van processen en de inzet van robots in de maakindustrie zijn cruciaal. Zowel in de strijd tegen personeelstekorten als in het verkrijgen van betere kwaliteit tegen lagere kosten. Ook staalbedrijf VandeGrijp speelt daar met de aanschaf van een las- en snijrobot op in. Maar hoe zorg je er nou voor dat de robot uiteindelijk niet staat te verstoffen in de hoek? SMITZH sprak erover met directeur Paul Nederlof. Hij vertelt over de inzet van de robot en hoe hij door middel van digitalisering de bedrijfscultuur- en processen probeert te transformeren.

Aebi-Schmidt en Gunnebo optimaliseren hun werkprocessen

Aebi- Schmidt en Gunnebo zijn beiden bedrijven die lasrobots inzetten in hun productieproces. Aebi- Schmidt maakt in Holten zoutstrooimachines en Gunnebo produceert in Doetinchem kluizen voor pinautomaten. Voor deze producttypen is veel laswerk nodig. Waar in de begin jaren met de hand werd gelast, maken ze beiden al jaren gebruik van lasrobots. Beide bedrijven willen de toortstijd, dat wil zeggen de tijd dat de robot daadwerkelijk aan het lassen is, optimaliseren en gingen hiermee aan de slag bij Fieldlab Smart Welding Factory. Ze vertellen je hier meer over de resultaten die het heeft opgeleverd.

LAC simulatie lasrobot 2Slim beginnen met het robotiseren van lasprocessen: de lessen van Gpi, LAC en TNO

Meebewegen met de technologische ontwikkelingen. Efficiënter werken. Medewerkers vrij maken voor andere taken. Er zijn allerlei redenen om met automatisering en robotisering aan de slag te gaan. Ook de tankbouwspecialisten van Gpi wilden de mogelijkheden verkennen. Zij wilden een robot inzetten voor het lassen van grote onderdelen: de toppen en bodems van tanks. Ze onderzochten samen met LAC en TNO wat de waarde van een lasrobot voor hun bedrijf is. Lees hier meer over dit praktische onderzoek.

Procesoptimalisatie

Nieuwe marktbenadering bij Kaltenbach B.V. | Gietart

KALTENBACH B.V. | GIETART uit Hengelo is een toonaangevende en innovatieve expert op gebied van staaloppervlaktebehandeling. Van oudsher ontwerpt en produceert de Gietart Machinefabriek straalmachines voor het reinigen van staal. Smart Industry Hub BOOST ging in gesprek met CEO Stephan Toxopeüs over de aanpassingen die zij hebben gedaan in het productenpakket en een nieuwe marktbenadering hebben uitgerold.

RPP_PlaatwerkerRPP ging door digitalisering naar een omzet van 400k€ per medewerker

RPP (Reurings Precisie Plaatwerk) in Delfgauw is gespecialiseerd in het toeleveren en monteren van plaatwerk aan het hogere segment. We spraken directeur-eigenaar Aad Reurings die al tijdens de financiële crisis zag dat een nieuwe manier van werken nodig zou zijn om in de toekomst efficiënt en effectief te kunnen produceren. Door hier serieus werk van te maken zag hij de waarde van zijn bedrijf met een factor 10 stijgen. Lees hier zijn verhaal.

Cellro helpt klanten naar Industrie 4.0

In zijn ambitie om zijn automatiseringsoplossingen voor cnc-machines naar het niveau van Industrie 4.0 en verder te brengen, nam Cellro de hardware en software van zijn systemen nauwkeurig onder de loep. Er volgde een fikse transitie waarin een voorname rol is weggelegd voor de Motion Terminal van Festo. Je leest het hier.

EVDZ4864-Smartindustry-FrankenhuyzenEfficiëntie en wendbaarheid vergroten met procesoptimalisatie

Wij gingen in gesprek met Jan van Frankenhuyzen, eigenaar van Frankenhuyzen, over de stappen die het bedrijf heeft gemaakt in digitalisering en procesoptimalisatie. Maar ook welke winst ze daarmee hebben behaald en welke tips hij heeft voor andere maakbedrijven. Lees hier het hele interview.

Data en digitalisering

Snapdaq vertaalt analoge signalen naar digitale inzichten

Snapdaq uit Eindhoven heeft onlangs een nieuwe serie X-1 productfamilie van industriële meetoplossingen gelanceerd waarmee test-ingenieurs veel meer test- en meetmogelijkheden krijgen. Met de nieuwe apparaten kunnen analoge signalen eenvoudig vertaald worden naar digitale inzichten. De nieuwe industriële meetoplossingen kunnen in een breed scala aan toepassingen worden ingezet. Variërend van R&D voortgang en kwaliteitstesten tot onderhoudsdiagnostiek. Lees hier de case van Snapdaq.

robot-in-gangKennis in je achterzak, specifieke kennis anytime, anyplace, anywhere

We spraken met Wim Spit, directeur-eigenaar van RIWO Engineering die een methode realiseerde om onderhoudsmonteurs anytime, anyplace, anywhere te voorzien van de juiste kennis. Met name de junior monteurs beschikten niet altijd over de juiste kennis om een storing in het veld te kunnen verhelpen. Riwo zocht en - inventief als ze zijn - vond een oplossing om het kennisgat tussen senior en junior monteurs te dichten.

Supply chain

Inzicht in totale inkooporderstroom met supply chain platform

Moba wil graag het purchase-to-pay proces zo effectief en efficiënt mogelijk inrichten. Volgens Jolien Tiën, Teamleader Operational Procurement bij Moba is dat nodig om twee redenen. Enerzijds om het complexe IT-landschap te versimpelen, anderzijds om data eenvoudiger uitwisselbaar te maken met leveranciers. De onderneming in Barneveld heeft een naam hoog te houden als ’s werelds grootste eiermachinefabrikant. Lees hier het interview met Jolien.

Expertise

Neem contact op met onze Smart Industry experts

Smart Industry

Onze experts