Skip to content

Slim onderhoud en digitale transformatie versterken maak- en onderhoudsindustrie

Met bijdragen van: TBWB, BSE Ymond, Alten, TNO, HTC Parking & Security, Hexwise, ifm, WCM, Duurzaamheidsfabriek, iTanks

In een tijd van ongekende technologische vooruitgang ondergaat ook de maak- en onderhoudsindustrie een snelle transformatie. Digitale transformatie is niet alleen noodzakelijk om concurrentieel te blijven, maar biedt ook kansen voor efficiëntie, kostendaling, verduurzaming en verbeterde prestaties. Een cruciale speler in deze revolutie is smart maintenance, waar geavanceerde digitale technologieën het onderhoudslandschap herdefiniëren.

Smart Maintenance (16)-2

Wat is smart maintenance?

Smart maintenance is een strategie die slim gebruikmaakt van technologieën zoals IoT, AI, data-analyse en connectiviteit om onderhoudsprocessen te optimaliseren. In tegenstelling tot traditioneel reactief onderhoud, verschuift smart maintenance naar predictief en preventief onderhoud. Door realtime monitoring en data-analyse kan het systeem potentiële storingen anticiperen, wat resulteert in verminderde downtime en een efficiënter gebruik van middelen.

Smart maintenance biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven in de maak- en onderhoudsindustrie. Het maakt kostenbesparing, efficiëntieverbetering, verhoogde betrouwbaarheid en duurzamer werken mogelijk.

Vormen van smart maintenance

Er bestaan verschillende vormen van smart maintenance:

  • Predictief onderhoud: Gebruik van sensoren en geavanceerde data-analyse voor voorspellingen, waardoor onderhoud mogelijk is vóór daadwerkelijke problemen optreden.
  • Condition monitoring: Constante real-time monitoring van apparatuur voor directe detectie van prestatieafwijkingen.
  • Internet of Things (IoT): Integratie van IoT-apparaten en sensoren voor realtime gegevensverzameling.
  • Data-analyse: Gebruik van geavanceerde technieken voor het verwerken van grote datasets en het identificeren van patronen en trends.
  • Automatisering van onderhoudsprocessen: Implementatie van geautomatiseerde systemen voor het plannen en uitvoeren van onderhoudstaken.
  • Asset management: Effectief beheer van alle activa in het systeem, inclusief onderhoudsgeschiedenis en levensduur van componenten.

Smart Maintenance (18)-1

Technologieën als sleutel tot succes

De inzet van technologieën zoals data science en artificial intelligence is essentieel, zelfs voor kleinere bedrijven. Data science speelt een cruciale rol bij het bepalen van de 'time-to-failure' en resterende levensduur van producten. Wij leggen dit uit aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden:

Slim onderhoud bij kippenslachtlijnen

Zo heeft engineeringsbedrijf Alten met een overvloed aan beschikbare data uit sensoren in kippenslachtlijnen, patronen ontdekt en voorspellingen kunnen doen over toekomstige defecten. Hiermee hebben zij predictief onderhoud kunnen invoeren.

Slimme ondersteuning voor servicemonteurs bij HTC Parking & Security

Hoe kun je monteurs zo ondersteunen dat zij een optimale bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen? Dat was de uitdaging van HTC Parking & Security. Het bedrijf wil meer inzetten op circulaire productie en een van de schakels die ontbrak was slimme software voor de monteurs in de fabriek en in het veld. Samen met TNO werd in twee maanden een digitale werkinstructie gemaakt en getest.

Smart Maintenance (3)-1

Preventieve maatregelen kunnen nemen door het goed structureren en verwerken van beschikbare data

BSE Ymond heeft door het goed structureren en verwerken van de beschikbare data preventieve maatregelen nemen waardoor zij hun klanten op tijd kunnen laten weten dat het verbruik omhoog is gegaan of dat de slijtage sneller gaat. In een uitgebreid interview vertelt Jaap Beentjes, mede-oprichter van BSE Ymond hoe zij dit hebben aangepakt.

Vibraties meten en monitoren voor een betere betrouwbaarheid en continuïteit

Hexwise heeft een dienstverlening ontwikkeld om warmtewisselende procesapparatuur optimaal te benutten: een oplossing waarbij je met behulp van een digital twin condities monitort en onderhoud voorspelt.

Smart Maintenance (17)-1

Aan de slag met smart maintenance

Om succesvol over te stappen naar smart maintenance, moeten bedrijven een doordachte aanpak volgen. Dit omvat digitalisering van gegevens, implementatie van IoT-sensoren, data-analyse en AI, ontwikkeling van een voorspellend onderhoudsmodel, implementatie van slimme onderhoudssystemen en training van personeel. In het whitepaper Smart Maintenance en Digitalisering gaan wij hier dieper op in.

Whitepaper smarrt maintenance en digitalisering

Training en opleiding

Wil jij je verder verdiepen in smart maintenance? Er worden verschillende trainingen en opleidingstrajecten aangeboden, waaronder:

Deze trainingen / opleidingen bieden op verschillende niveaus kennis en tools om jouw personeel op te leiden en van de benodigde vaardigheden te voorzien.

Smart Maintenance (2)-1

Laat je helpen door experts en adviseurs

Voor bedrijven die ondersteuning nodig hebben bij de implementatie van smart maintenance zijn diverse fieldlabs beschikbaar, zoals:

Deze fieldlabs bieden naar hun kennis en advies ook praktijkomgevingen waar bedrijven kunnen samenwerken en experimenteren met nieuwe technologieën.

Fieldlab World class Maintenance stelt een complete kennisplatform beschikbaar zowel leden als de gehele onderhoudssector toegang biedt tot de expertise van WCM. Lees hier meer over Kennisplatform WCM Vector.

Het omarmen van smart maintenance is een strategische zet die bedrijven in staat stelt om een concurrentievoordeel te behalen. Het vereist wel een doordachte aanpak, investeringen in technologie en een cultuur van voortdurende verbetering.

Het omarmen van smart maintenance is een strategische zet die bedrijven in staat stelt om een concurrentievoordeel te behalen.