Personeel meenemen in innovatieve ontwikkelingen
Onderzoek Smart Working - Medewerkers aan het woord
Uit het onderzoek Smart Working - Medewerkers aan het woord van TIAS en Berenschot blijkt dat maar liefst 91% van de medewerkers ziet dat binnen hun bedrijf gewerkt wordt met nieuwe technologie wat een substantiële verandering in werk en werkomstandigheden betekent. De nieuwe technologie maakt het werk sneller, de productie gaat omhoog en klanten worden non-stop bediend. Dit kan risicovol zijn als het gaat om de ervaren werkdruk en de balans tussen werk en privé.
Nieuwe technologie vraagt om andere vaardigheden en kennis, zowel vakinhoudelijk als in de samenwerking. Zonder goede scholing en begeleiding vallen medewerkers buiten de boot.
Samenwerking tussen ondernemers, medewerkers en politiek is hierbij de sleutel. Daarom bieden wij je hieronder een uitgebreid overzicht van de diensten en hulp die jij als ondernemer kan krijgen om jouw medewerkers op de juiste manier te begeleiden in deze nieuwe manier van werken.
Uitdagingen
Ondernemers hebben verschillende uitdagingen op het gebied van personeel, die elk een specifieke vorm van aandacht nodig hebben.
Behouden van personeel
Om medewerkers te motiveren en behouden, is het cruciaal om duidelijke carrièremogelijkheden en groeikansen binnen de organisatie te bieden. Daarnaast speelt een goede werk-privébalans een belangrijke rol. Om een positieve en productieve werkomgeving te creëren, is het belangrijk om erkenning en beloningen voor goed werk systematisch te implementeren.
Werven van personeel
De maakindustrie kampt met een structureel tekort aan geschoold personeel. Om te zorgen voor een gestage instroom van goed opgeleid personeel, kan een organisatie investeren in samenwerking met onderwijsinstellingen. Door partnerschappen aan te gaan met technische scholen en universiteiten, krijgt de organisatie toegang tot opkomend talent.
Behouden en borgen van kennis
Het behouden van personeel is een uitdaging, en vooral gecombineerd met de vergrijzing. Hierdoor verdwijnt door natuurlijk verloop veel kennis en ervaring het bedrijf die lang niet altijd zijn geborgd. Het gebruik van digitale technologie om deze kennis en ervaring te vangen en borgen biedt kansen om medewerkers snel op te leiden en sneller en flexibeler te kunnen inzetten.
Ondernemersverhalen
Hieronder delen diverse ondernemers hun ervaringen en inzichten over hoe zij de uitdagingen op het gebied van personeel in hun bedrijf hebben aangepakt. Hun verhalen bieden waardevolle inspiratie voor andere maakbedrijven die op zoek zijn naar effectieve oplossingen voor personeelsvraagstukken.
-
Een dynamische werkplek met verantwoordelijkheid
Passionate People, de basis voor het succes van NiverplastNiverplast werd in 1986 opgericht door Gerrit Jan en Ineke Nieuwenhuis, en inmiddels staat hun zoon Richard Nieuwenhuis aan het roer. Richard, die zichzelf 'cultural steward' noemt, bewaakt en cultiveert de bijzondere bedrijfscultuur die aan de basis staat van het succes van Niverplast.Lees meer -
Van familiebedrijf naar innovatieve werkgever
Van RaamMarjolein Boezel, die samen met haar broer Jan-Willem en zwager Ronald Ruesink sinds 1999 de directie vormt, deelt van hoe zij als familiebedrijf uitgroeiden tot een werkgever die voorop loopt in medewerkerstevredenheid en innovatie.Lees meer -
Aandacht voor vakmanschap bij Polder Staalproducties
Leren van elkaarPolder Staalproducties neemt regelmatig serieproducties aan om nieuwe medewerkers de kans te geven het vak te leren. Dit past binnen de visie van Tolsma op 'smart working': het combineren van leren en werken om medewerkers verder te ontwikkelen. Lees hier het interview met Auke Sjoerd Tolsma hoe ze dit bij Polder Staalproducties in de praktijk brengen.Lees meer -
Zonder structuur ontwikkel je geen cultuur
Scania ZwolleMet een sterke focus op Lean, continu verbeteren, en een cultuur van betrokkenheid en verantwoordelijkheid, blijft Scania Zwolle een toonaangevende kracht in de wereld van transportoplossingen. Wij gingen hierover in gesprek met Kees Luttik.Lees meer -
Mensgericht werken en innovatie bij Brunink Group
Een sterke bedrijfscultuurBij Brunink Group ligt de focus op mensgericht werken en een sterke bedrijfscultuur, waarbij HR en arbeidsomstandigheden centraal staan. Medewerkers zijn de kern van het bedrijf, niet machines.Lees meer -
Van dorpsbakker tot innovatieve broodfabrikant
Door gebruik te maken van geavanceerde datatechnologie, streeft Bakkerij Fuite ernaar om het ambachtelijke vakmanschap te behouden en tegelijkertijd te voldoen aan de steeds hogere eisen van de moderne consument.Lees meer
Ondernemers aan het woord
Tijdens het C the Future event op 4 oktober ging Gerik ten Berge in gesprek met ondernemers Kasper Baltus (Facta), Kees Luttik (Scania) en Thomas Brunink (Brunink) over de impact die nieuwe technologieën hebben op de bedrijven en hun bedrijfscultuur en de medewerkers.
Bekijk het gesprek hieronder.
Project Smart Working for Smart Industry
Dit project heeft als doel om bedrijven in de maakindustrie bewust te maken van de mogelijkheden die technologie biedt om vakmensen te ondersteunen in hun werk en welke hulpbronnen er zijn om te leren met deze nieuwe manier van werken om te gaan, om zo te komen tot een gezonde en motiverende bedrijfscultuur. Het project is een samenwerking tussen: