3D Makers Zone
Fieldlab 3D Makers Zone biedt haar partners infrastructuur, netwerken, projecten en kennis over toepassing in productieprocessen variërend van 3D-printing, Internet of Things, tot robotisering, wearables, blockchain en Big Data.
Bij de opkomende productietechnologie van het 3D-printen speelt kwaliteitsbewaking en certificering een belangrijke rol. De vraag is of er veel verschil is tussen producten uit de ene of de andere printer? Daar kan blockchain een rol spelen en het fieldlab 3D Makers Zone in Haarlem heeft deze uitdaging opgepakt via spin-off MEAKIT. MEAKIT ontwikkelt een beveiligd online platform op basis van blockchain voor industrieel 3D-printen. Ook wel de Spotify voor de industrie genoemd.
Het fieldlab 3D Makerzone is een expertisecentrum, dat diverse uitdagingen oppakt en waar maakbedrijven hun innovatiestrategieën voor digitale productie kunnen uitwerken – en ook producten kunnen laten produceren. De 3D Makers Zone beschikt over state of the art apparatuur (3D, IoT en sensoring). Maar het is ook een ontmoetingsplek voor vraag en aanbod.
Het fieldlab werkt ook met zo genoemde makathons. Bij een makathon komen mensen uit verschillende vakgebieden (bijvoorbeeld studenten) bij elkaar om na te denken over slimme oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzamere, betaalbare en/of groenere zorg. De winnaar van Makathon 2018 ontwikkelt nu een prototype voor een klimaatbestendige watergevel.
Vanuit de 3DMZ zijn veel nieuwe ideeën ontwikkeld zoals een verstelbare zool voor in een sportschoen, maar ook 3D geprinte objecten als een ambtsketting, een gitaar, een onderdeel voor een vliegsimulator etc. Een ander voorbeeld van een nieuw initiatief dat door 3DMZ is opgezet is het BOUWLAB. Binnen dit lab werken diverse partners uit de keten samen aan onderwerpen als circulaire bouw, digitalisering, ketenintegratie en uiteindelijk versnelde innovatie binnen de bouwsector.
Tenslotte heeft het fieldlab een sterke link ontwikkeld met het onderwijs. Naast de inzet van stagiaires, ontwikkelt het fieldlab met het NOVA College (MBO) en InHolland (HBO) lesprogramma’s, waarin alternatieve manieren van leren worden ingezet, zoals ‘design thinking’ en ‘scrum’.
Nieuws
Projecten
Bezoekadres
Oudeweg 91, 2031 CC, Haarlem
Contactpersonen
Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Herman van Bolhuis |
hvb@3dmakerszone.com |

Kathelijn Rombaut |
kr@3dmakerszone.com |