De Duurzaamheidsfabriek

De Duurzaamheidsfabriek is een open innovatie-omgeving voor (MKB) bedrijven uit de regio Dordrecht waar tegelijkertijd op een vernieuwende manier techniekonderwijs wordt gegeven. Waar de meeste Fieldlabs zich toeleggen op het ontwikkelen van nieuwe innovaties, richt de Duurzaamheidsfabriek zich op de toepassing van nieuwe technologieën en op het ‘leven lang ontwikkelen’ van de mensen die in de beroepspraktijk met de innovatieve smart industry oplossingen aan de slag gaan.

In de Duurzaamheidsfabriek participeren bedrijven als Siemens, Krohne, Priva, Valk Welding en HVC. Het fieldab richt zich vooral op de (maritieme) maakindustrie en de energietransitie. Veelal gaat het in deze sectoren om smart industry oplossingen als automatisering, digitalisering en robotisering. De Duurzaamheidsfabriek legt zich toe op de valorisatie van deze technologieën: hoe zijn ze voor bedrijven slim toe te passen om extra waarde te creëren voor hun bedrijf. Dat kan waarde zijn in termen van kwaliteit en productiviteit, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om werk terug te kunnen halen uit lagelonenlanden (reshoring) en het borgen van waardevolle kennis.

Een mooi voorbeeld van de werkwijze is het project Toegepaste Innovatie voor Maritieme Automatisering (TIMA). Binnen TIMA werken Scheepswerf Slob, De Waal, Valk Welding, het Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek aan innovaties in de automatisering van snij- en laswerkzaamheden in de scheepsbouw door de inzet van lasrobots bij enkelstuks maatwerk.

Binnen TIMA is het gelukt om robots direct vanaf tekenprogramma’s te laten werken. Ook is er een speciale digitale lastoorts ontwikkeld waarmee de fysieke bewegingen en keuzes van ervaren lassers kunnen worden vertaald naar programmatuur voor de robot. Specialistische kennis en ervaring komt zo ook beschikbaar voor het onderwijs. Naast de technische innovaties, onderscheidt het project zich ook door de nadrukkelijke focus op ‘human capital’: het competitief houden van medewerkers, de aansluiting met het onderwijs en de borging van de nieuwe kennis die het project oplevert.

Fieldlab De Duurzaamheidsfabriek is er ook voor startups. Zij kunnen kantoor houden in de fabriek en productie draaien in een van de twee maakhallen tegenover de fabriek, met toegang tot kennis, capaciteit en faciliteiten.

De Duurzaamheidsfabriek participeert in de SMITZH.

Bezoekadres

Leerparkpromenade 50, 3312KW, Dordrecht

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs