Dutch Growth Factory
Vanaf je telefoon geef je de opdracht om je huis te laten printen. Niet op papier, maar in het echt, in 3D. Verre toekomst of dichterbij dan je denkt? Het fieldlab Dutch Growth Factory maakt realiteit van dit toekomstbeeld door het wegnemen van technische, operationele en economische obstakels om design to robotic manufacturing mogelijk te maken; Enter en je bent er, dat is de ambitie!
De bouwsector staat voor een flinke uitdaging. Ze moet op het gebied van duurzaamheid investeren in kennis over gezondheid, comfort, materialen en energie. Maar ook in andere manieren van samenwerken, nieuwe vormen van informatie vergaren en kennis ontwikkelen en beheren. Nieuwe technieken moeten meerwaarde leveren voor opdrachtgevers en de leefomgeving. Dutch Growth Factory onderzoekt of dit mogelijk is door gebouwen parametrisch te modelleren en de gerobotiseerde productie vanuit het parametrische model aan te sturen. Een van de uitdagingen is het opzetten van een productie netwerk.
Dutch Growth Factory is de projectorganisatie voor parametric design to robotic manufacturing. Het fieldlab gebruikt een parametrische benadering voor het ontwerpen van beter functionerende gebouwen en objecten. Met informatie uit het ontwerp stuurt het fieldlab industriële robots aan voor de productie. Dit zijn onder andere 3D-printrobots, freesrobots en CNC-machines.
Deze benadering kan een enorme besparing in het gebruik van materialen, inzet van mensen en middelen realiseren. Ook neemt de voorspelbaarheid van de bouwproductie toe waardoor doorlooptijden gegarandeerd zijn. Het fieldlab werkt nauw samen met TU Delft, ONL en 3D-Robotprinting.
In 2018 is een pilot study parametric design uitgevoerd voor een gerenommeerd marine contractor. Daarbij zijn de effecten van een parametrische benadering op het werkproces en op het ontwerp van offshore fundaties in beeld gebracht.
Voor het Marine Onderhoudsbedrijf ontwikkelde het fieldlab een training groot industrieel printen met thermoplasten als eerste stap naar het gebruik van een 3D print robot in het onderhoudsproces.
Het fieldlab ontwierp op parametrische wijze een paviljoen voor de World EXPO 2020 in Dubai. De parametrische opzet bood maximale functionaliteit binnen het toegestane bedrag van 7,5 miljoen euro aan. Doordat het schetsontwerp direct het voorlopig ontwerp was, realiseerde het fieldlab een aanzienlijke verkorting in het ontwerpproces. Het consortium schreef in onder de naam Do by Dutch en bestond uit: 010Works (Dutch Growth Factory), ONL, Unlimited Productions, de Presence, Live Legends, Beyond Limits (IT) en Cimolai Rimond (IT).
Bezoekadres
Marconistraat 16, 3029 AK, Rotterdam
Contactpersoon
Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Rene Ritmeijer |
rener73@gmail.com |