Fieldlab Multi-M3D

Tanden goed namaken zodat het er natuurlijk uitziet blijkt heel lastig! 3D-print-technologie kan daar een oplossing voor bieden. Binnen het fieldlab Multimateriaal 3D-printen wordt hard gewerkt aan een oplossing.

Het Fieldlab werk aan het opzetten van nieuwe waardeketens waarin mono en multi-materiaal 3D printen een belangrijke rol spelen, zoals bijvoorbeeld in de high tech industrie en de medische sector. Daarnaast worden in het Fieldlab voor deze waardeketens enabling technologieën ontwikkeld voor de integratie van 3D printen in bestaande productiesystemen.

Het Fieldlab vormt een co-creatieplatform van kennisinstellingen en industriële partijen uit de gehele waardeketen. Op basis van vragen uit het bedrijfsleven zijn drie multimaterial use cases opgesteld. (1) De eerste use case betreft dentale toepassingen. Naar verwachting kunnen kunsttanden over 10 jaar volledig 3D-geprint worden. (2) De tweede use case is gericht op het printen van grootoppervlak keramiek voor hightech toepassingen. Dit biedt mogelijkheden voor het produceren van grootoppervlak machineonderdelen in een kortere tijd en tegen lagere kosten. De uitdaging zit in de geïntegreerde ontwikkeling van proces, materiaal, en equipment. (3) De derde use case gaat over geïntegreerde elektronica. Deze ontwikkeling opent nieuwe mogelijkheden in productontwerp en functionaliteit van (consumenten)elektronicaproducten. Een voorbeeld daarvan is ledverlichting met geïntegreerde elektrische functies. De uitdaging ligt in de integratie en combinatie van meerdere Additive Manufacturing technieken en methodes.

Een tastbaar resultaat van het fieldlab is de ontwikkeling van een kunstgebit waarvan het uiterlijk ‘natuurlijk’ is. Océ-Technologies werkt samen met TNO en NextDent aan het 3D printen van kunstgebitten en kronen die er niet alleen beter uitzien, maar ook het arbeidsintensieve productieproces van gebitsprothesen aanzienlijk verminderen. Het is binnenkort al mogelijk om een complete tand in minder dan 30 minuten af te drukken. In de toekomst kunnen de biomedische toepassingen van de technologie worden uitgebreid tot het bedrukken van huid of prothesen. Tot nu toe lag de nadruk op de ontwikkeling van de materialen, hardware en software, maar de eerste 3D-tandobjecten worden naar verwachting halverwege 2019 markt gereed gemaakt.

Bezoekadres

De Lismortel 31, 5612AR, Eindhoven

Contactpersoon

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Naam: Pieter Debrauwer
E-mail: pieter.debrauwer@tno.nl

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs