Smart Welding Factory

Flexibel en volledig geautomatiseerd produceren met lasrobots en zonder programmeringstijd: ‘first-time- right’ en ‘one-piece-flow’.

Voor veel bedrijven die net met een lasrobot gaan werken, is het nog een lange weg naar het first-time-right en ‘one piece flow produceren. Lasrobots zijn vooral geschikt voor het produceren van grote series. Het snel en flexibel produceren van kleine series producten vraagt nog veel programmeertijd. Daardoor is de tijd dat de robots daadwerkelijk aan het lassen zijn – de toortstijd – vaak nogal laag. Smart Welding factory helpt bedrijven om de lasrobots veel effectiever in te zetten voor kleine series.

Het fieldlab doet dat door in groepen van bedrijven kennis over robotlassen te delen. Het fieldlab is begonnen met een groep van 11 bedrijven uit Oost-Nederland. Dat zijn allemaal maakbedrijven die in hun productieproces gebruik maken van lasrobots. Ieder bedrijf brengt een eigen innovatieproject met een lasrobot in. Op periodieke bijeenkomsten presenteren de bedrijven de voortgang van het eigen project en sparren met andere partijen over slimme oplossingen voor de problemen waar ze tegenaan lopen. Belangrijke thema’s daarbij zijn het off-line programmeren van de lasrobots, het integreren van software met 3DCAD programmatuur en het bouwen van een bibliotheek met modulaire software voor het aansturen van de lasrobots.

De bedrijven uit de groep hebben daarmee al een aantal hele goede resultaten behaald. De gemiddelde toortstijd van de lasrobot is gestegen van 40% naar 57%; de uitval van lasrobots is gedaald met 10%; de faalkosten tussen engineering en een gelast product zijn gereduceerd met 50%; van diverse producten is de productietijd sterk teruggebracht. Door deze gunstige ontwikkelingen heeft het bedrijf Aebi Schmidt zelfs een stuk productie van zoutstrooimachines vanuit Polen naar Nederland kunnen terughalen.

In 2017 is het fieldlab ook met een tweede groep bedrijven in de regio gestart. Daarnaast werkt het fieldlab ook in West-Brabant en de regio Eindhoven aan de opstart van kennisgroepen. Het fieldlab heeft veel aandacht voor skills. In 2018 heeft het fieldlab in samenwerking met ROC Twente, Anton Tijdink Bedrijfstakschool en SMEOT een opleiding tot lasrobotprogrammeur ontwikkeld. Deze opleiding op MBO 4 niveau kan vanaf 2019 gevolgd worden in de leerlijn constructie en plaattechnologie, daarnaast is de lesstof als keuzedeel voor het MBO beschikbaar en kan de opleiding cursorisch worden gevolgd bij de Skillslabs van Smart Welding Factory .

Projecten

Projecten overzicht

Bezoekadres

Gieterij 200, 7553 VZ, Hengelo

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Ard Hofmeijer
hofmeijer@lac-online.nl
Foto contactpersoon
Jeroen Wevers
wevers@lac.nl

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs