Smart Industry fieldlabs

Belangrijke ontwikkelingen in de maakindustrie


thumbnail

Fieldlab Binder3D

Smart Industry

Op 11 januari jl is het 48e Smart Industry fieldlab Binder3D in Westerbork (Drenthe) geopend. Binder3D is voort gekomen uit onderzoeksactiviteiten van Getech. Getech is een hightech metaal bedrijf dat kansen ziet in de inzet van 3D printing/Additive Manufacturing productie voor haar eigen product, maar dat nu haar kennis ook deelt met andere bedrijven in Noord-Nederland.

thumbnail

5Groningen

Automatisering

De 5G proeftuin in Noord-Groningen is het fieldlab voor 5G, de nieuwste generatie mobiel internet. 5G heeft veel potentie in termen van snelheid, verzenden van grote hoeveelheden data, betrouwbaarheid, aantal verbonden apparaten (Internet-of-things) en batterijduur. 5G is nog volop in ontwikkeling en telecombedrijven werken hard aan nieuwe antennes en sensoren.

thumbnail

Innovatiecluster Drachten

Big Data en AI

Innovatiecluster Drachten is een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende High Tech bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland die vooroplopen met innovaties en concurrerend zijn in de wereldmarkt. Onze bedrijven werken samen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst. Wij noemen dit de Big 5 van de High Tech: 3D metal printing; unieke combinatie van 3D printing, fundamentele metaalkennis en (ECM )postprocessing technologieën; Remote sensoring en big data; het op afstand verbinden van apparaten, instrumenten en machines en data verzamelen, overbrengen, opslaan, analyseren en handelen; Robotics; het ‘manarm’ of zelfs ‘manloos’ laten functioneren van high tech systems bij klanten en in fabrieken; Visual intelligence; unieke combinatie van cameratechnieken, big data en neurale netwerken; All electric propulsion; 100% emmissieloos aandrijven van systemen door elektrische aandrijftreinen inclusief high performance PV (100% renawable).

thumbnail

Region of Smart Factories (RoSF)

Smart Industry

Region of Smart Factories (RoSF) is één van de fieldlabs van het eerste uur in Nederland en de voorloper van de Noordelijke Smart Industry Hub. Binnen RoSF experimenteren 40 bedrijven en kennisinstellingen met Industry 4.0 toepassing. Daar is een hechte community uit ontstaan. De bedrijven presenteren zich jaarlijks op de Hannover Messe en het Assessment dat binnen RoSF is ontwikkeld is landelijk uitgerold. De eerste fase van RoSF wordt begin 2021 afgesloten met een conferentie. Daarna gaat RoSF verder als bedrijven-denktank waarin we de contouren gaan verkennen voor de “Industry 5.0” waarin Smart Industry, circulariteit en de groene chemie bij elkaar komen.

thumbnail

Technologies Added

Smart Industry

Als je wilt weten hoe de nieuwe generatie ondernemers in de maakindustrie hun productie en operations het liefst willen organiseren, kom dan zeker eens een kijkje nemen bij Technologies Added in Emmen. Op de locatie van de voormalige armaturenfabriek van Philips staat de eerste shared Smart Factory van Nederland en wie weet wel van de wereld. “Het voelt als je eigen fabriek,” zo luidt de slogan. Daarmee is Technologies Added één van de meest baanbrekende experimenten binnen de Nederlandse maakindustrie.