Smart Industry fieldlabs
Belangrijke ontwikkelingen in de maakindustrie
Fieldlab de Peel
Het 49e fieldlab De Peel (www.fieldlabdepeel.nl) van een 11-tal hightech ondernemingen uit de omgeving van Helmond en Deurne ontving op 3 februari de formele Smart Industry status.
FOKUS | Fabriek van de toekomst
Het grensoverschrijdend project Fabriek van de Toekomst stimuleert de kleine en middelgrote industrie om te innoveren in productietechnologie. Nederlandse en Vlaamse kennisinstellingen, sector- en brancheverenigingen hebben de krachten gebundeld om ondernemingen en ondernemers gereed te maken voor een gezonde toekomst in de nieuwe industriële revolutie. Het project FOKUS: Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking, benut internationale kennis om bij ondernemingen innovatie versneld te kunnen realiseren. Het project is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu.
Fieldlab Samen
WCM Fieldlab SAMEN (SmArt Maintenance Enabled busiNess) is het consortium van World Class Maintenance, Sitech Services BV, Alfa Laval, ASML, Ericsson, Tata Steel, Stork, SPIE, ABB, Canon, WEMO Nederland BV, Fokker Services, Fontys, Cargill, Logistics Community Brabant, Marel, ORTEC, Shell, Sofon, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Tilburg University, TU Eindhoven, Waterschap de Dommel, KPN, PDM en Perfact; met support van Aeronamic Services, IBM Nederland, Thales Nederland en Vanderlande.
Fieldlab Robotics
Het fieldlab Robotics ontwikkelt geïntegreerde procesoplossingen voor “Material Handling” voor klant specifieke productie, tegen de kostprijs van een massa product. Deze Material Handling oplossingen worden gerealiseerd door integratie van robots, grippers en onbemande voertuigen (AGVs).
BlockLab
Is blockchain een hype of biedt het echte kansen voor bedrijven? Blocklab gaat voor het laatste en maakt de blockchain concreet. Door toepassingsgericht onderzoek en het ontwikkelen van ‘use cases’ krijgen bedrijven inzicht in de mogelijkheden van blockchain in de logistiek en op gebied van energie.
Breda Robotics
Breda Robotics is opgericht om de robotisering in de regio te stimuleren door het faciliteren en ontwikkelen van robotica en andere industrie 4.0 technologie. Gericht op de maak- en onderhoudsindustrie en beroepsonderwijs biedt het fieldlab een inspirerende werk- en opleidingsplek. Breda Robotics verbindt, inspireert en beantwoord vraagstukken m.b.t. robotisering en automatisering.
DCMC - Development Center for Maintenance of Composites
Sinds 2010 gebruikt men composieten op grote schaal bij de bouw van nieuwe vliegtuigen (Boeing 787, Airbus A350, Lockheed-Martin F-35). Terwijl bij de nieuwbouw met deze materialen volop smart industry technologieën worden toegepast is dat bij het onderhoud van deze vliegtuigen niet het geval. Hier richt het DCMC zich op: “De volledige automatisering van het onderhoud en reparatie aan composiet”.
Dutch Growth Factory
Vanaf je telefoon geef je de opdracht om je huis te laten printen. Niet op papier, maar in het echt, in 3D. Verre toekomst of dichterbij dan je denkt? Het fieldlab Dutch Growth Factory maakt realiteit van dit toekomstbeeld door het wegnemen van technische, operationele en economische obstakels om design to robotic manufacturing mogelijk te maken; Enter en je bent er, dat is de ambitie!
Fieldlab CAMPIONE
Fieldlab CAMPIONE bestaat uit een centraal fieldlab in Gilze en Rijen waar een testinstallatie staat waar alle CAMPIONE-partners gebruik van kunnen maken om nieuwe technologieën die onderhoud voorspelbaar maken, te kunnen testen. Daarnaast zijn er een aantal Living Labs operationeel: deze Living Labs zijn onderdeel van bedrijven waar ook soortgelijke testen gedaan kunnen worden. De testen gaan voornamelijk over het inzetten van sensoren die de belasting van een installatie meten. Doel is radicaal: het onderhoud voor chemiebedrijven 100% voorspelbaar maken waardoor de productiviteit, beschikbaarheid en veiligheid van productiemiddelen significant worden verbeterd, tegen lagere kosten.
Fieldlab Zephyros
World Class Maintenance Fieldlab Zephyros is een initiatief dat de Nederlandse offshore renewable energy sector verenigt (industrie, onderwijs en kennisinstituten) in het bereiken van betere prestaties van het gehele energiesysteem op zee, door het introduceren van onderhoud van wereldklasse. Het doel van Fieldlab Zephyros is het ontwikkelen, testen en demonstreren van innovaties en het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Het ultieme doel: geen onnodige ‘downtime’ en geen noodzaak tot on-site maintenance van de benodigde installaties. Het werken hieraan versnelt de energietransitie, en draagt er aan bij dat energie van zee ecologisch en economisch gezien een concurrerende en duurzame bron wordt. Doel: Op naar zero downtime & zero on-site maintenance.