Industrial Robotics

Om Nederland als industrieland mee te laten tellen zullen bedrijven sneller moeten robotiseren. Het Fieldlab Industrial Robotics (FIR) is in het leven geroepen om het gebrek aan ‘robot’ kennis op de arbeidsmarkt te verlagen. Dit doet zij door het ontwikkelen van opleidingen, die inspelen op de vraag naar een geïntegreerde onderwijsaanpak voor robot programmeurs en operators.

Opleidingen en cursussen op het gebied van robotica zijn vaak robotmerk-specifiek. Dit sluit niet altijd aan bij de bedrijven die werken of willen werken met robotica. De uitdaging zit met name in de specifieke kennis, die vereist is voor het integreren van een robot in het productieproces. Het Fieldlab Industrial Robotics richt zich op de standaardisering van programmeertaken en de integratie van robots in de industriële omgeving. De opleidingen zijn merkonafhankelijk.

Het FIR ontwikkelt onderwijs en certificering die aansluiten bij de vraag uit de markt en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica. Daarmee worden vakmensen opgeleid tot medewerkers, die in staat zijn om gerobotiseerde machines te ontwikkelen, integreren, programmeren en bedienen. Het FIR wil hiermee zoveel mogelijk technische bedrijven in de gelegenheid stellen om (productie)processen te robotiseren. Dat is van belang voor de bedrijven afzonderlijk en gezamenlijk, aangezien ze aan elkaar leveren en dezelfde afnemers bedienen. Daarnaast richt het FIR zich op toegepast onderzoek op het gebied van robotica voor verdere kennisontwikkeling. Het FIR speelt met haar aanpak in op relevante bottlenecks zoals het gebrek aan docenten en het achtergebleven empirisch onderzoek naar industriële robotisering.

Het Fieldlab Industrial Robotics heeft inmiddels het volgende bereikt:
Start minor introductie robotisering (2016)
Start pilot keuzedeel mbo-niveau 4 (2017)
Lancering vmbo kennismakingsmodule (2018)
Start mbo keuzedeel (2018)
Organisatie Dag van de Robotica (2019)
Start 2 jarige deeltijd Ad-opleiding (2019)
Start 16-weekse mbo avondopleiding (2019)

Bezoekadres

Nobelstraat 37, 3846 CE, Harderwijk

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Foto contactpersoon
Anne de Vos
Communicatie FIR
+31 6 313 525 86
anne.devos@fieldlabir.nl
Foto contactpersoon
Piet Mosterd
p.mosterd@awl.nl
Foto contactpersoon
Rik Grasmeijer
fjgrasmeijerbv@icloud.com

Aan de slag

Ontdek ook andere smart industry fieldlabs