Industrial Robotics

Het gebrek aan ‘robot’ kennis is een bottleneck voor de versnelling van Smart Industry binnen de fabriek. Het Fieldlab Industrial Robotics is in het leven geroepen om het gebrek aan ‘robot’ kennis op de arbeidsmarkt te verlagen. Op dit moment zijn er nagenoeg geen opleidingen, die inspelen op de vraag naar een geïntegreerde onderwijsaanpak voor robot programmeurs en operators.

Uitdaging

Het huidige opleidingsaanbod in ons land omvat de noodzakelijke trainingen en die zijn voornamelijk robotmerk-specifiek. Dit blijkt onvoldoende voor bedrijven, die werken of willen werken met robotica. De uitdaging zit met name in de specifieke kennis, die vereist is voor het integreren van een robot in het productieproces. Het Fieldlab Industrial Robotics richt zich op de standaardisering van programmeertaken en de integratie van robots in de industriële omgeving en is merkonafhankelijkheid.

Methode

Het fieldlab ontwikkelt onderzoek, onderwijs en certificering van experts, die aansluit bij de vraag uit de markt en de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica. Het Fieldlab leidt vakmensen op tot medewerkers, die in staat zijn om gerobotiseerde machines te ontwikkelen, integreren, programmeren en bedienen. Het fieldlab wil hiermee zoveel mogelijk technische bedrijven in de gelegenheid stellen om (productie)processen te robotiseren. Dat is van belang voor de bedrijven afzonderlijk en gezamenlijk, aangezien ze aan elkaar leveren en dezelfde afnemers bedienen. Daarnaast richt het fieldlab zich op toegepast onderzoek op het gebied van robotica voor verdere kennisontwikkeling. Het Fieldlab speelt met haar aanpak in op relevante bottlenecks zoals het gebrek aan docenten en het achtergebleven empirisch onderzoek naar industriële robotisering.

Resultaten

Het Fieldlab heeft inmiddels het volgende bereikt: Start minor introductie robotisering (in 2016) Start pilot keuzedeel MBO niveau 4 (in 2017) Lancering VMBO kennismakingsmodule (in 2018) In 2019 worden een MBO keuzedeel en een 2 jarige deeltijd AD-opleiding gelanceerd.

Contactpersonen

Voor vragen, of meer informatie, neem vrijblijvend contact op met:

Naam: Piet Mosterd
E-mail: p.mosterd@awl.nl
Naam: Rik Grasmeijer
E-mail: fjgrasmeijerbv@icloud.com
Naam: Thijs Weggemans
E-mail: t.weggemans@awl.nl